Het ras

Het ras

Van het begin tot nu

Het prille begin in Nederland

April 2014: ik krijg een mailtje van de rasclub n.a.v. mijn vraag naar een kitten dat ik maar eens bij een zekere Valentina Verbeek (cattery Ladoga) moest gaan kijken want daar waren hele speciale Nebelungen geboren. Kijk, daar word ik dan bloed nieuwsgierig van dus ik snel een afspraak gemaakt bij deze dame. Het blijkt dat er point kittens zijn geboren uit Ladoga’s Vladimir Serebro en Undomiel Severnaia Zvezda op 05.02.2014. Het nest bestaat uit 3 blue point kittens (Ladoga’s Binky(RUS), Vladimir Gabriel(NEB) and Dunya (NEB). Valentina heeft per ongeluk twee dragers met het point gen gekruist. De kittens zijn beeldschoon maar allemaal al verkocht dus ik pies naast de boot voor een Nebelung. Wel geeft ze mij de gegevens van een zekere Janny Rasmussen (cattery Blue Savior) die een point Nebelung heeft gekocht.

Geschiedenis

Valentina verteld dat de point Siamees na de oorlog is gebruikt om het ras te redden (Pierette x BP siamees Longfellow of Annam) en dat ze ze graag erkend zou willen zien zodat ze officieel gebruikt kunnen worden voor de verbreding van het ras maar dat er zo veel tegenstand tegen andere kleuren dan blauw is, nog erger dan tijdens de erkenning van de Nebelung. Want ja, dat langhaargen werd uiteindelijk door menig fokker toch gezien als schending van de zuivere kortharige Rus die altijd zo puur is geweest. Nou ja, als je de zwarte, witte en point Rus niet meerekent natuurlijk. Voor Valentina begon het avontuur in 2006 al toen er uit Rus Var Arhip Onega (Gorbi) en Eilana Severnaia Zvezda- (Neb met BP gen), uit St-Peterburg, kittens werden geboren op 12.05,2009 – Ladoga’s Ceasar, – Ladoga’s Maestro and Ladoga’s Sascha Song (allen gendragers).

In datzelfde jaar werden er ook kittens geboren op 18.08 2009 – o.a. Ladoga’s Suzanna Mona Blue (RUS Var en gendrager). Ouders Ladoga’s Ceasar en  Rus Zvizda’s Galubka Ladoga the Great. Zij (Galubka) werd uiteindelijk de mama van de op 26.08.2012 geboren kittens met Ladoga’s Vladimir Serebro (NEB met BP gen) en geboren op 08.02.2013 Ladoga’s Polar Bear (RUS Var Blue point). Hij was de eerste echt point in Nederland.

De aanvraag

Ze vroeg mij of het niks voor mij was om de erkenning aan te vragen. Dus ik vertelde haar dat ik daar over moest nadenken en mijn huiswerk moest gaan maken betreffende de points. Tijdens het huiswerk maken bleek het point gen recessief te zijn, dit houdt in dat er points en blauw gefokt kan worden, mits je de ouders test op het cs (point) gen en weet hoe de genetica werkt. Dus ik dacht dat ik iedereen een plezier zou kunnen doen met de uitbreiding van de genenpoel en de uitbreiding van de lijnen zonder contracten en restricties want tot die tijd had ik een hoop geklaag gehoord over katers die niet beschikbaar waren voor buitendekkingen en dat het ras daarom steeds kleiner werd. Nu zijn katers altijd een probleem in de kleinere rassen dus een win win situatie dacht ik….dat bleek een pittige onderschatting te zijn. Na een lange periode en een aaneenschakeling van negativiteit t.o.v. de point tegen gekomen te zijn,  zien we vandaag de dag dat het grootste argument om tegen de points te zijn is dat ‘ze’ 30 jaar bezig geweest zijn om de points eruit te krijgen en wij al hun werk teniet doen. Ik denk dan: “‘jullie’ hebben dus gefaald want het zit er nog steeds in en het was absoluut geen probleem om ze te vinden ook, dus ze zijn er nog genoeg.  En de laatste keer dat ik het checkte is er nog nooit een kat dood gegaan aan een kleurtje. Dus waarom zo moeilijk doen?, het enige wat er tussen blauw en een blauwe point staat is een simpel testje, ik zie echt het probleem niet. Maar goed, zo denk ik erover. En gelukkig denkt de meerderheid er nu ook zo over en zijn ze inmiddels helemaal gewend en verliefd op deze prachtige katten en hebben we gewoon wachtlijsten voor kittens. En mensen komen steeds vaker vragen of ze onze katers mogen gebruiken, en ja dat mag.

De commissie

We hebben inmiddels tegen de 20 fokkers en gelegenheidsfokkers, we hebben een grotere groep in de commissie en aspirant fokkers die hard aan de weg timmeren. Zeker voor het fokprogramma Pika Blu moeten alle neuzen dezelfde richting op staan. De gezondheid van het/een ras MOET mi altijd voorop staan. Uniformiteit is de beste kans van slagen in zo’n programma en dat hebben we nu.

Showen
Er moeten voldoende katten geshowd worden die voldoen aan de ras standaard, we houden de SOP (standard of points) van de GCCF aan. Als het aantal katten voldoende is en ze allen een punt hebben gehaald op een show worden ze voorlopig erkend. Deze voldoen dan aan de standaard en gaat de procedure tot volledige erkenning lopen…We zijn nu 4 jaar onderweg met Pika Blu en hopen dat de commissie eerdaags leuk nieuws te brengen heeft. We houden u op de hoogte!

Gezondheid

We testen alle fokdieren op HCM, PKD, PL en uiteraard FelV/Fiv en indien nodig op het cs gen. Ook zijn we begonnen met het testen op Tritrichonomas Foetus en Giardia bij verdachte lijnen. En op termijn als deze parasiet epidemische vormen aan gaat nemen willen we dat standaard in gaan voeren. Ik kan dus rustig zeggen dat wij de grootste groep met geteste Russen en Nebelungen ter wereld hebben. Het fokprogramma trekt wereldwijd veel aandacht en alle ogen zijn erop gericht dus we willen het ook zeker buitengewoon goed doen en wederom de gezondheid van het ras staat daarbij voorop. Ieder land heeft zijn eigen regels m.b.t. lijnteelt en inteelt, dat was voor ons ook de grootste reden om met het testwerk te beginnen, onze katten komen ook namelijk overal ter wereld vandaan. Er werd overal geroddeld dat de lijnen niet gezond zouden zijn en heel veel inteelt zouden bevatten terwijl ik al juist stond te jubelen dat we niet hoefden te beginnen zoals ieder ander ras dat moet, namelijk met moeder/zoon en vader/dochter of neef/nicht inteeltkruisingen. Wij zijn begonnen met 3 lijnen die geen familie van elkaar zijn en hebben ze opgehaald uit Rusland en Polen, samen met de Nederlandse Ladoga lijnen kwamen we al een heel eind en vandaar ga je uitkruisen met andere lijnen enz. Dat is juist een fantastische startpositie lijkt mij en het testwerk met hun geweldige gezonde resultaten hebben de roddels en achterklap al snel ingedamd.

Database

Ook houden we bij waar het cs gen naartoe gaat, in welke lijnen het zit of terecht komt d.m.v. een database, onze eigen mensen weten dat alle fokdieren geregistreerd moeten worden in de database en aan alle blauwfokkers die gebruik maken van onze katers vragen we hetzelfde, en tot nu toe gaat dat goed. Men waardeert de openheid van zaken in ons programma en geeft gevolg aan onze vraag. We willen ook de puristen de kans geven om de pure lijnen te behouden, je hebt er niets aan als het gen straks overal inzit want dan kun je op termijn geen blauwe kat meer fokken en daar zijn ze simpelweg te mooi voor met die gifgroene ogen. Zo geven we de blauwfokkers de kans om te testen op het gen zodat ze er vrij van kunnen blijven. Dat is ook weer een win/win situatie want diezelfde puristen hebben we dus ook nodig om de kleur blauw te behouden, dus eigenlijk werken ze op deze manier ook mee door hun antipathie tegen de points tot in extremen door te voeren, heel jammer, en helaas leert de ervaring ook dat je met tunnelvisie meer kapot maakt dan goed doet. Maar goed, daar kunnen zij ook niets aan doen, ieder vogeltje zingt nu eenmaal zoals het gebekt is en daar moet men ook respect voor hebben. Het testen op het cs gen moet over een aantal jaren zo ingeburgerd zijn dat het tot een standaard test behoort die iedere fokker uitvoert voor ze naar een kater gaan en voor vooral niet gewenste verassingen komen te staan…win/win

Fokkers die gebruik willen maken van onze katers kunnen hun stamboom aanleveren zodat er een testparing gemaakt kan worden met hun poesje, zo weet iedereen waar ze aan toe zijn, toch weer die win/win. 😎

De fokkers

Wij hebben ook een soort van Pika Blu Academy (PBA) waar we onze aspirant fokkers en gelegenheidsfokkers allen aan meedoen via facebook en waar iedereen zijn vragen op kwijt kan en veel vragen kan stellen, iedereen wordt door het proces van fokken geholpen als er geen ervaring is en de ervaren fokkers leren iedereen zoveel mogelijk door specifieke zaken te benoemen en te vertellen over de tips en tricks die een onderwerp met zich meebrengt. Kortom, er staat een 24/7 helpdesk voor ze klaar indien nodig. Verder bepalen zijzelf in hoeverre ze er bij betrokken willen zijn. Sommigen hebben helemaal de smaak te pakken en willen af en toe een nestje blijven voortbrengen met hun kat(ten) en sommigen willen zo snel mogelijk de afspraken nakomen zodat de kater of poes geholpen kan worden. Iedereen heeft zijn eigen redenen en die respecteren we, ons gaat het om de genen die we hard nodig hebben om deze genenpoel op te bouwen en uit te breiden. Maar wij zijn ’onze’ fokkers uiteraard oneindig dankbaar voor hun medewerking, zonder hen was het fokprogramma nooit van de grond gekomen. Zij doen het zware werk, kittens groot brengen of een dekking coördineren. Maar een ding is zeker, hier wordt geschiedenis geschreven.

Genetica

Hoe werkt het nou met dat point gen? De effen/volle/solid kleur van onze katten is dominant maar ze kunnen dus van vroegere lijnen en kruisingen het niet dominante (recessieve) point gen mee dragen.

Als je dus 2 blauwe katten die beide het gen dragen kruist krijg je 75/25 blauwe en point kittens.

Als je een blauwe niet pointdrager kruist met een drager krijg je allemaal blauwe katten waarvan de helft pointdrager zou kunnen zijn, enige manier om erachter te komen is d.m.v. een test op het siamese cs gen.

Als je een blauwe niet drager kruist met een point krijg je allemaal blauwe katten die allemaal drager zijn.

Als je een blauwe pointdrager kruist met een point krijg je dus 50/50 point en blauwe katten.

Dit is uiteraard theorie want uiteindelijk beslist moeder natuur wat er uit komt…er zijn nestje geboren waar in theorie maar 1 point in zou kunnen zitten er werden er 3 geboren en visa versa…tja…de natuur zit wat dat betreft vol met mooie verrassingen.

Toekomst

Wij hopen dat in de nabije toekomst deze mooie verassingen ons niet meer hoeven te verrassen omdat de erkenning die verrassing weghaalt en we precies weten wat we krijgen als we pika blu met pika blu kruisen…namelijk prachtige point katten met dezelfde karakteristieken en uiterlijk als hun blauwe broertjes en zusjes, want dat zijn ze…volle broers en zusjes uit volle stamboek ouders. Volwaardige raskatten die mi lang geleden al geëerd hadden moeten worden voor het redden van hun blauwe soortgenoten, in plaats van onder het tapijt te worden geschoven zodat we nu ‘opgescheept’ zitten met hun erfenis…de point Rus en point Nebelung. We beginnen met de makkelijker te verkrijgen kleurvariatie en op termijn zou het zelfs een eigen ras kunnen worden net als de Nebelung. Tot die tijd eerst maar de points erkend krijgen en dan zien we weer verder.

Jacqueline van Kampen